Πριν σας παρουσιάσω την έκθεσή μου, θα ήθελα να λάβω μια πολύ σαφή θέση. 

Σέβομαι το εφαρμοστέο δίκαιο και τον βασικό νόμο ( Σύνταγμα) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Σύνταγμα της  Ελληνικής Δημοκρατίας . 

Ο εφαρμοστέος νόμος πρέπει πάντα να τηρείται από κάθε πολίτη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η δημοκρατία.

*Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και αμετάβλητος*
Καιρός λοιπόν να τον αλλάξουμε!


Codex Mariotti 

"Πειρατικό Σχέδιο Mariotti" *2012-2013


Πρόλογος

Ο Γιώργος Mariotti, πρώην μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, ζει και εργάζεται στην Γερμανία. Ήταν και μέλος του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας. Ως μέλος των Πειρατών και μόνιμος κάτοικος της Γερμανίας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα στης χώρας διαμονής του. Δήλωσε υποψηφιότητα για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο των Κόμματος Πειρατών Γερμανίας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν εκεί το 2013, για το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Με αφορμή ένα ερωτηματολόγιο που του δόθηκε για να απαντήσει, βρήκε την ευκαιρία να διατυπώσει μια πειρατική θέση για την αμοιβή και τον τρόπο καταβολής της βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές και όχι μόνο.  Χαριτολογώντας, του  δόθηκε ο τίτλος : «Πειρατικό Σχέδιο Mariotti»

Διαβάστε τι ακριβώς απάντησε και τι έγραψε σχετικά για αυτό το θέμα, σε άρθρο στο προσωπικό του blog:


(Πηγή: Προσωπικό blog του Γιώργου Mariotti, , "Ich möchte keine Kohle die mir nicht gehört!")

Δεν θέλω χρήματα που δεν μου ανήκουν

Έχω θέσει υποψηφιότητα στον κατάλογο των υποψήφιων Πειρατών, για το ψηφοδέλτιο του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για το εθνικό κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε μια λίστα ερωτήσεων που μου τέθηκε σε σχέση με την υποψηφιότητά μου, έπεσα πάνω σε μια ερώτηση που με έκανε να σκεφτώ παρά πολύ, για το πια απάντηση θα ήθελα να δώσω.

Η ερώτηση αυτή ήταν: "Θα αλλάξει η οικονομική σας κατάσταση με την εκλογή σας στο κοινοβούλιο;"

Ειλικρινά, μέχρι τώρα δεν είχα ασχοληθεί με τους μισθούς των μελών του κοινοβουλίου. Επειδή δεν γνώριζα και πολλά για το θέμα, έκανα μια αναζήτηση στο wiki και βρήκα απάντηση στην έρευνά μου.
Όταν είδα πόσα χρήματα παίρνει ως βουλευτική αποζημίωση ένας βουλευτής, αισθάνθηκα μια δόση ντροπής.
Αν κατάφερνα να εκλεγώ βουλευτής, θα κέρδιζα τον μήνα τόσα, όσα θα έβγαζε ένας μέσος πολίτης (ίσως και μέλος του κόμματος πειρατών), συνολικά μέσα σε έξι (6) μήνες!!!
Αμέσως κατάλαβα πως η ερώτηση ήταν πλήρως δικαιολογημένη και σωστά υπάρχει στο ερωτηματολόγιο και αντιλήφθηκα ότι πρέπει να δώσω μια ειλικρινή απάντηση.
Και όχι μόνο αυτό, ως “μανιακός” υποστηρικτής της ιδέας που λέει ότι, “Την δύναμη πρέπει να την έχει η βάση, οι πολίτες, μέσα στην Δημοκρατία”, άρχισα να αναρωτιέμαι τι θα ήταν το πιο σωστό.

Οι βουλευτές είναι εκπρόσωποι της βάσης, μεταφέρουν τη θέληση της βάσης, του λαού, με την ψήφο τους στο κοινοβούλιο, άρα ως εκπρόσωπος της βάσης, ο βουλευτής είναι υπάλληλος της βάσης. Ο εργοδότης λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει, ακόμη και για τον μισθό που θα δίνει στον εργάτη και εκπρόσωπό του, βουλευτή.
Η βάση είναι αυτή που πρέπει να έχει την δύναμη και αυτή θα πρέπει να αποφασίζει για τους εκπροσώπους της. Στο κάτω-κάτω η βάση, με τις ψήφους των πολιτών, είναι αυτή που “προσλαμβάνει” έναν βουλευτή για να την εκπροσωπήσει. Άρα ο βουλευτής είναι εργαζόμενος στην υπηρεσία της βάσης. Ως εργοδότης λοιπόν, ο ίδιος ο λαός θα πρέπει να καθορίζει και τον μισθό των υπαλλήλων του.
Πέρα από αυτό, ο βουλευτής θα πρέπει να είναι ο δέκτης των αποφάσεων του πομπού, που είναι η βάση.

Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε!
Ούτως ή άλλως, δεν είναι η κυβέρνηση που πληρώνει του βουλευτές (και τους πειρατές βουλευτές) αλλά η βάση, οι πολίτες είναι ο εργοδότης και αυτοί θα πρέπει να καθορίζουν ποια θα είναι η δίκαιη αμοιβή για τον υπάλληλό τους βουλευτή, πάντα ανάλογα με το πόσο ικανοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της εργασίας που προσφέρει.
Κάνεις καλά την δουλειά σου και έχεις αποτελέσματα... μεγαλώνει ο μισθός σου.
Δεν κάνεις καλά την δουλειά σου και δεν έχεις αποτελέσματα... ο μισθός σου μειώνεται!!!

Όμως οι αλλαγές που χρειάζονται για να γίνουν όλα αυτά νόμος του κράτους και να εφαρμοστούν είναι πολλές, χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξουν άμεσα όλα αυτά. Μέχρι λοιπόν να γίνουν οι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να αλλάξουν οι σημερινές συνθήκες και η νοοτροπία, θα ισχύει αναγκαστικά το υπάρχον καθιερωμένο σύστημα. Άραγε εμείς όλοι θα πρέπει να το δεχόμαστε και να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι είναι και ένα σωστό σύστημα;

Όταν  πρόκειται για χρήματα, σίγουρα ο καθένας μας εύκολα ξεχνά και τα ιδανικά και τις αξίες της ιδεολογίας του - αξίες που λένε ότι, “Η εφαρμογή της δημοκρατίας πρέπει να είναι καθολική και άμεση με την συμμετοχή των πολιτών”.

Χρειάζεται μια σταθερή και στοχευόμενη τακτική που να βασίζεται στο ιδανικό που λέει ότι, η βάση που είναι οι πολίτες και οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν έναν ειλικρινή δεσμό, μια αληθινή σύνδεση, με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε ως εκπρόσωπος, ο βουλευτής να εκπροσωπεί την βάση του. Εκεί, στην βάση, βρίσκεται η πραγματική δύναμη και εκεί πρέπει να είναι και η πηγή των αποφάσεων. Ο βουλευτής μεταφέρει αυτές τις αποφάσεις στο κοινοβούλιο. Ο βουλευτής δεν μπορεί να είναι αυτόβουλος και αποκομμένος (πολλές φορές μάλιστα να λειτουργεί και ενάντια με τις πράξεις του) από την βάση του, το λαό.

Πιστεύω ακράδαντα και είμαι πεπεισμένος ότι ζούμε σε μια εποχή που θα φέρει την αλλαγή και ήδη η αλλαγή αυτή, συντελείται. Τα γεγονότα τρέχουν, όλα δείχνουν ότι οι βασικές αρχές και η ιδεολογία των πειρατών, θα είναι το νέο λειτουργικό σύστημα για την κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα.
Πρέπει να κοιτάμε όμως, πάντα στη βάση, σε κάθε μας βήμα, να είναι ο πυρήνας μας καθώς θα προχωράμε προς το μέλλον.

Οι εκλογές του 2013 για το Κόμμα των Πειρατών είναι εξαιρετικά σημαντικές. Για πρώτη φορά οι πειρατές θα βρεθούν στα έδρανα της βουλής, στην νομοθετική εξουσία μέσα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Τώρα, είναι εξίσου σημαντικό να γίνει η εμφύτευση του νέου λειτουργικού συστήματος και στους ίδιους μας τους εαυτούς. Πρέπει να αποφύγουμε την διείσδυση των προβλημάτων του υπάρχοντος συστήματος, που θα θελήσει να αλλοιώσει και παραλλάξει το λειτουργικό μας σύστημα! Ο δρόμος μας μοιάζει με έναν καλό ιό που θα αλλάξει σε επίπεδο DNA, όλο το σύστημα που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, το DNA μας πρέπει να βασίζεται πάνω στην σταθερή βάση, τους πολίτες, όλους τους πολίτες! Γι ‘αυτό, προτείνω ένα πρόγραμμα με στόχο τη λαϊκή δημοκρατία, προτείνω, ως  υποψήφιος, το εξής:
Ας υποθέσουμε ότι η βουλευτική αποζημίωση των βουλευτών θα είναι περίπου 10.000€ τον μήνα.  Πιστεύω ότι η ερώτηση δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα έχω στον λογαριασμό μου στην τράπεζα και η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα ξερό ναι ή όχι.
Έχω σκεφτεί μια μέθοδο με την οποία θα μπορώ απευθείας από τη βάση και σύμφωνα με την απόδοσή μου, να ανταμείβομαι ή όχι, ως βουλευτής. Θα καταβάλω το 50% της βουλευτικής μου αποζημίωσης (δηλαδή περίπου 5.000€) κάθε μήνα, σε ένα ρυθμιστικό θεσμικό όργανο. Το όργανο αυτό θα το αποφασίσει η βάση, οι πολίτες.

Αυτό το θεσμικό όργανο θα διαχειρίζεται τα χρήματα που θα καταβάλω κάθε μήνα. Θα είναι ο διαχειριστής και με την βοήθεια μιας ανοιχτής ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πλήρη διαφάνεια, θα μου απονέμονται ή όχι ειδικοί πόντοι, ας τους ονομάσουμε "θετικούς πόντους" (η ηλεκτρονική πλατφόρμα βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού για την κατασκευή της από προγραμματιστές).
Αυτή η online πλατφόρμα βαθμολόγησης από τους ίδιους τους πολίτες, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα μέλη και από τα μη μέλη του πειρατικού κόμματος. Κάθε χρήστης θα έχει το δικαίωμα της μιας ψήφου τον μήνα.
Όπως και όλοι οι πειρατές μέσα στο κόμμα των πειρατών έχουν από μια και μόνη ψήφο, έτσι είτε κάποιος είναι μέλος είτε όχι, θα έχει την δική του γνώμη με την μια και μοναδική του ψήφο.

Το Πειρατικό Κόμμα (σύμφωνα με τα γκάλοπ) θα λάβει περίπου το 10% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές, άρα οι πειρατές θα είναι μόνο το 10% της βάσης και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο ισχυρό από το 90% της υπόλοιπης βάσης που δεν είναι πειρατές. Με την δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών που δεν είναι πειρατές, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξασφαλίζουμε την συμμετοχή όλης της βάσης, χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι η βαθμολογία δεν θα είναι “χαριστική” αφού δεν θα ψηφίζουν μόνο πειρατές.

Ο βουλευτής θα ανταμείβεται ή όχι από αυτό το 50%, όχι επειδή έχει το αξίωμα του βουλευτή και κάθετε στα έδρανα του κοινοβουλίου αλλά γιατί είναι άξιος εκπρόσωπος και γιατί θα έχει την εμπιστοσύνη του πολίτη.
Από αυτά τα χρήματα θα επιστρέφουν στον βουλευτή τόσα όσοι θα είναι και οι "θετικοί πόντοι" που θα συγκεντρώνει από τις ψήφους των πολιτών και όσα χρήματα δεν θα επιστρέφουν στον βουλευτή θα παραμένουν στον λογαριασμό για να δοθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή/και στο κόμμα. Ακόμη και αυτό, το που θα δίδονται τα χρήματα που δεν επιστρέφονται στον βουλευτή, θα το καθορίζει πάλι η βάση.
Δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιήσουμε ούτε τους νόμους ούτε και την νομοθεσία, όλα αυτά μπορούν να γίνουν εθελοντικά!
Όσοι βουλευτές συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την διαδικασία θα επιβεβαιώσουν προς την βάση ότι θεωρούν το έργο που τους έχει ανατεθεί, είναι πολύ σημαντικό. Θα δείξουμε ότι εκλαμβάνουμε πολύ σοβαρά την εκπροσώπηση των πολιτών με τις θέσεις μας μέσα στο κοινοβούλιο και ότι αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τον ρόλο μας ως εκπρόσωποι των δικών τους αποφάσεων.

Ζητώ με συγκεκριμένες προτάσεις να συμμετέχετε σε αυτό το σχέδιο. Μαζί θα συμμετέχουμε και θα σχεδιάσουμε αυτό το σύστημα ανταμοιβής, που θα δίνει στους πολίτες την δυνατότητα να ελέγχουν το έργο μας.
Μπορείτε να αποστείλετε τις προτάσεις για την συμμετοχή σας αλλά και με τις ιδέες σας για τον σχεδιασμό αυτής της πρωτοβουλίας στο e-mail μου:  (Georgios.Mariotti(at)gmail.com) Εκτός από όλα αυτά, η διαδικασία ανταμοιβής θα δώσει και την ευκαιρία στους ίδιους τους πολίτες, να ενδιαφερθούν περισσότερο και να συμμετέχουν ενεργά και στην λήψη των αποφάσεων που θα καθορίζει άμεσα και έμμεσα την ζωή τους. Είμαι πεπεισμένος ότι όλο αυτό, θα ενεργοποιήσει και τους πολίτες και θα ενδιαφερθούν περισσότερο με την κρίση τους και τον άμεσο έλεγχο που θα ασκούν στο κοινοβούλιο και στους βουλευτές.
Αυτό το σύστημα ανταμοιβής θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης στις σχέσεις των πολιτών με τους βουλευτές, θα δώσει την ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα “H άμεση συμμετοχική δημοκρατία”, μια από τις βασικές αρχές των Πειρατών.

Η βάση, που είναι οι πολίτες, έχουν την εξουσία και αυτοί είναι που  αποφασίζουν. Όχι μόνο όταν ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια. Πρέπει να αποφασίζουν κάθε μέρα και οι βουλευτές να φέρνουν τις αποφάσεις τους στο κοινοβούλιο. Οι πειρατές βουλευτές αυτό θέλουν να κάνουν και στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Τέλος είναι και μια κορυφαία εναλλακτική λύση για να μην γίνονται απαράδεκτες ενέργειες στη δημόσια ζωή από τους βουλευτές και τους κοινοβουλευτικούς μηχανισμούς.

Δηλώνω ότι αποδέχομαι πλήρως αυτό το έργο και θεωρώ ότι είναι το καθήκον μου. Καλώ και όλους του πειρατές να συμμετέχουν, είτε ως πολίτες είτε και όταν βρεθούν ως εκπρόσωποι του λαού στην θέση του βουλευτή.

Γιώργος Mariotti

*2013